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dc.contributor.authorDINIZ, Maria Luiza Barros-
dc.contributor.authorSANTANA, Rafaela Albuquerque de-
dc.date.accessioned2019-06-11T17:11:36Z-
dc.date.available2019-06-11T17:11:36Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.urihttp://tcc.fps.local:80/handle/fpsrepo/373-
dc.description.abstractObjective: To evaluate the intake of food sources of B12 vitamin by hospitalized elderly people. Methods: A cross-sectional study of 64 patients, both sexes, hospitalized in Instituto de Medicina Integral Professor Fernando Figueira - IMIP, Recife, Brazil, during the months of September and October 2017. Socioeconomic and anthropometric data was collected through a form, with a Mini Nutritional Assessment (MNA) and a Quantitative Feeding Frequency Questionnaire (QFFQ). All data were processed in the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) program, version 13.0. Results: The majority of the pool was married (50%), followed by 32% of widows, 9.4% of divorced and 7.8% os singles. Regarding school education the majority (89%) didn’t finish middle school. All of them had a medical diagnosis of Ischemic Stroke. The average age was 73.3 ± 8.0 years old, with an average per capita income of R$590.9 ± 500.9. According to the MNAs applied, 11 patients did not show nutritional risks (17,2%), 40 showed malnutrition risks (62,5%) and 13 were malnourished (20,3%). From the seniors in a malnutrition risk or malnourished, 8 (20%) did not meet the recommendations. Conclusion: The process of aging brings with it important changes to the population’s feeding habits. Therefore, a study on the insufficient intake of Vitamin B12 foods is an important strategy in the clinical and nutritional evaluation of the elderly, and it may avoid possible pathologies associated with vitamin deficiency.pt_BR
dc.description.sponsorshipObjetivo: Avaliar a ingestão de alimentos fonte de vitamina B12 por idosos hospitalizados. Métodos: Estudo transversal, composto por 64 pacientes, de ambos os sexos, internados no Instituto de Medicina Integral Professor Fernando Figueira - IMIP, em Recife (PE), no período de setembro a outubro de 2017. Foram coletados dados pessoais, socioeconômicos e antropométricos através de um formulário, incluindo a mini avaliação nutricional (MAN) e um questionário quantitativo de frequência alimentar (QQFA). Todos os dados foram tratados no programa Statistical Package for Social Sciences (SPSS), versão 13.0. Resultados: A população foi em sua maioria casada (50%), seguido de 32% viúvos, 9,4% divorciados e 7,8% solteiros. Com relação a escolaridade a maior parte da amostra (89%) tinha ensino fundamental incompleto. A média de idade em anos foi de 73,3 ± 8,0, com renda média per capita de R$590,9 ± 500,9. Segundo a MAN aplicada, 11 pacientes não apresentaram risco nutricional (17,2%), 40 mostraram risco de desnutrição (62,5%) e 13 estavam desnutridos (20,3%). Dos idosos que estavam desnutridos ou em risco de desnutrição, 8 (20%) não conseguiram atingir a recomendação da ingestão de vitamina B12. Conclusão: O processo de envelhecimento traz consigo importantes alterações nos hábitos de ingestão alimentar da população. Diante disso, a investigação da ingestão de alimentos fonte de vitamina B12 é uma estratégia importante na avaliação clínica e nutricional dos idosos, podendo evitar possíveis patologias associadas à deficiência vitamínica.pt_BR
dc.language.isootherpt_BR
dc.subjectIdosopt_BR
dc.subjectVitamina B12.pt_BR
dc.subjectConsumo alimentarpt_BR
dc.subjectEstado Nutricionalpt_BR
dc.titleAvaliação da ingestão de alimentos fonte de vitamina b12 em idosos hospitalizadospt_BR
dc.typeOtherpt_BR
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