Use este identificador para citar ou linkar para este item: http://tcc.fps.edu.br:80/jspui/handle/fpsrepo/346
Título: Avaliação da ocorrência de fraude em amostras de mel de abelha comercializadas em mercados públicos da cidade do Recife
Autor(es): SÁ, Ana Alice de Souza Leal Numeriano
SANTOS, Felipe Augusto de Moraes Lins
Palavras-chave: Mel
Fraudes
Reação de lugol
Reação de Fiehe
Reação de Lund
Data do documento: 2018
Resumo: Natural honeyis a sugary product provided by the bee Apismellifera L., APIDAE. The productis anaqueous solution composed basically of the simple sugars of glucose and fructose, water and a complex mixture of other carbohydrates, enzymes, proteins, amino acids, organic acids, minerals, vitamins, aromatic substances, pigments and pollen grains, even containing bees wax coming from the extraction process. The main form of falsification of honeyis the addition of commercial sugar, starch, glucose and dextrins. The objective of this work wast of evaluate possible alterations in samples of artisanal and industrialized honeys sold in the public markets of Recife-PE. The reaction of Lugol, Fiehe and Lund was carried out in thirteen honey samples from six public markets in 2017. Eleven samples presented positive results for the Lugol and Lund reactions, twelve samples presented positive results for the reactions of Fiehe. Thus, it was concluded that there were adulterations in the compositions of the honeys, demonstrating then need for a greater supervision of the competent organs.
Descrição: Trabalho de conclusão de curso realizado na Faculdade Pernambucana de Saúde, apresentado ao curso de Nutrição, como requisito para obtenção do título de bacharel em Nutrição. Orientadora: Lúcia Roberta de Souza Filizola Co-orientadora: Fabiana Lima de Melo
URI: http://tcc.fps.local:80/handle/fpsrepo/346
Aparece nas coleções:Nutrição

Arquivos associados a este item:
Arquivo Descrição TamanhoFormato 
Avaliação da ocorrência de fraude em amostras.pdf709.27 kBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Os itens no repositório estão protegidos por copyright, com todos os direitos reservados, salvo quando é indicado o contrário.